Behandeling

Posted on

We beginnen met een anamnese. Een anamnese vertelt mij over jouw paard, leeftijd, ras, wat doet ie, hoe word ie gehouden, zijn er problemen, etc

Na de anamnese wil ik graag het paard bekijken zowel in stand als in beweging aan de hand op het harde en evt in de bak los of aan de longeerlijn. Tijdens het bekijken van het paard kan ik evt al zien waar hij/zij evt beperkt is in zijn beweging, loopt ie gelijkmatig, hoe is zijn hoofd halshouding etc.

Daarna zal ik hem palperen zoals ze dat met een mooi woord noemen. Eigenlijk is het niets anders dan het hele lichaam afvoelen, voelen of er verschil is in verschillende spieren, zijn er warme plekken, is ie gevoelig, mag ik hem overal aanraken etc.

Aan de hand van mijn anamnese, paard zien bewegen en mijn palpatie zal ik met u bespreken hoe mijn behandeling er verder uit gaat zien.

Ik zal het paard dmv massage technieken, trigger point behandeling, stretches proberen zijn spieren, facia en spierketens weer soepel te maken. Waardoor het paard weer vrij kan bewegen in zijn eigen lijf.

Na de behandeling kan ik voorstellen om nog taping te gebruiken om bepaalde zones extra te ondersteunen waardoor de behandeling eigenlijk langer door werkt.

Na een behandeling zal het paard minimaal 10 minuten aan de hand moeten stappen om afvalstoffen in het lijf af te voeren. De dagen na de behandeling zal er een aangepast trainingsschema zijn. Deze word natuurlijk goed door besproken.

Het ene paard zal eens in de 3maanden behandeld moeten worden en het andere paard elke 3 weken. Het verschilt heel erg met waar het paard last van heeft en wat ie allemaal uitspookt.

Een behandeling is goed voor mentaal en lichamelijke gezondheid. Het werkt bijvoorbeeld blessure preventief, helpt bij blessures, werkt ontspannend, mooie graat meter van hoe het is gesteld met zijn/haar spieropbouw en helpt met bewustwording van eigen lichaam.

Om een paard te kunnen behandelen met hij/zij droog en schoon zijn, mag hij/zij minimaal 2 uur voor de behandeling geen arbeid verricht hebben.

Op de locatie moet voldoende licht zijn en ik moet het paard ook in beweging kunnen beoordelen zowel op het harde als op het zachte.

Na een behandeling is er een aangepast trainingsschema voor de eerst opvolgende dagen.

Er zijn momenten waarbij een behandeling niet gegeven kan worden, denk hierbij aan

  • Als het paard ziek is, koorts, huidaandoening, droes etc
  • Wanneer het paard kreupel is (mits overlegd met dierenarts)
  • Bij blessures pas na overleg met de dierenarts